websitekoers

Website bouwen met de Oxygenbuilder

15 juli 2020

Wat is nu de beste manier om een website te bouwen in WordPress? Er is veel keuze zowel op het gebied van thema’s als builders.  Afgelopen half jaar heb ik drie nieuwe builders aangeschaft en uitgeprobeerd namelijk Oxygenbuilder, Brizy en KadenceWP theme. Ik deel graag mijn ervaringen met deze builders zodat jij, als je zelf een website wilt bouwen, gemakkelijker een keuze kunt maken. Als eerste de Oxygenbuilder.

Het eerste wat mij opviel bij de Oxygenbuilder was dat het thema, dat je moet installeren om WordPress te laten werken, helemaal wordt uitgeschakeld door de Oxygenbuilder. Omdat het thema wordt uitgeschakeld heb je een extra plugin nodig voor header scripts zoals google analytics. Op zich geen ramp maar wel iets om rekening mee te houden.

websitekoers

Nadat je de Oxygenbuilder hebt geactiveerd krijg je de vraag of je wilt beginnen met een blank thema of dat je een standaard thema wilt installeren. Kies je voor het laatste dan kun je kiezen uit 15 complete lay-outs en hoef je alleen nog de content te vervangen met jouw content. Maar ook als je kiest om te beginnen met een blank thema om zo je eigen templates te maken kun je gebruik maken van een design library. Met behulp van deze blocks kun je sneller een template bouwen.

Templates

Bij een blank thema is elke pagina/post die je aanmaakt in eerste instantie een lege witte bladzijde. De Oxygenbuilder werkt namelijk met templates. Voor elk type kun je een template aanmaken zoals bijvoorbeeld de homepagina,  andere pagina’s,  berichten en speciale bericht typen (=custom post types). Omdat elke template een header (waar logo en navigatie instaat) en footer (waar bijvoorbeeld contactgegevens en social media icoontjes in kunnen komen te staan) is het handig om deze hoofdtemplate eerst te maken en vervolgens alle andere templates op basis van die template te maken. Dat klinkt ingewikkeld maar is een kwestie van een dropdown instellen in de template.

Zelf vond ik het erg prettig dat ik voor elk type een eigen template kon aanmaken en zo gebruik kon maken van verschillende lay-outs. Dat kan bijvoorbeeld ook voor woocommerce. Je kunt hiermee voor verschillende product categorieën  verschillende lay-outs maken.  De Oxygenbuilder is hierin dus heel flexibel. Aan de andere kant moet je overal een template voor maken. Ook bijvoorbeeld voor de zoekresultaten pagina en de 404 pagina. Als je dat niet doet krijg je een pagina zonder opmaak te zien die gewoon lelijk is.

websitekoers
Oxygenbuilder editor

Dynamic data

Wat ook handig is dat je bij de Oxygenbuilder een template kunt aanmaken waarbij je gebruik maakt van dynamic data ipv handmatig tekst in te typen. Er zijn dynamic data fields voor o.a. de titel van een bericht, de content en de uitgelichte afbeelding. Door in je template gebruik te maken van deze dynamic data fields wordt bij elk bericht het field van de titel, content en de uitgelichte afbeelding automatisch vervangen door de titel, content en uitgelichte afbeelding van het  bericht dat je wilt bekijken. Dit werkt ook voor custom fields die je zelf hebt aangemaakt (bijv.  met advanced custom fields )

Conclusie

Al met al is dit een hele complete builder zeker voor de eenmalige prijs die je ervoor betaald (vanaf 99 dollar). De Oxygenbuilder is nog in ontwikkeling en er worden regelmatig nieuwe features toegevoegd. Je hebt wel wat kennis nodig van HTML en CSS om gemakkelijk met deze pagebuilder te kunnen werken. De ondersteuning is goed. Er staan vrij veel tutorials op hun website en op Youtube die je kunnen helpen. Afhankelijk van je kennis is er een korte of langere learning curve.

Websites die ik heb gebouwd met de Oxygenbuilder

websitekoers
roosstelloo.nl
cevicheceviche
CevicheCeviche.nl